KICK-OFF 24

Woensdag 8 mei 2024 verwelkomen STAN, het Antwerps Studentenoverleg en Stad Antwerpen alle studentenvertegenwoordigers en presidia voor een middag vol inspiratie, informatie en debat. Zak met je presidium of studentenraad af naar het Zuiderpershuis en start volgend academiejaar volledig voorbereid!

13u00: Onthaal
13u30: Plenaire sessie: dé kick-off van de Kick-off
14u25: Persoonlijk programma van twee workshops
17u30: Netwerkmoment met frietjes!

Stel je persoonlijk programma samen

Praktisch

WANNEER?
Woe 8 mei 2024, 13u00-19u00

WAAR?
Zuiderpershuis vzw | Waalsekaai 14 | 2000 Antwerpen

LES?
De Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen (Universiteit Antwerpen, Karel de Grote Hogeschool, AP Hogeschool en Antwerp Maritime Academy) en Thomas More Antwerpen laten weten dat hun studenten gewettigd afwezig mogen zijn om naar de Kick-off te kunnen komen. STAN zorgt voor een aanwezigheidsattest: je kan deze de dag zelf aan de infobalie verkrijgen.

Welkom & dé kick-off van de Kick-off

13u30 – 14u15

Starten doen we met een plenaire sessie waarin we je alle info aanreiken om het komende academiejaar als studentenvertegenwoordiger aan de slag te kunnen. Kom te weten wat STAN voor jou kan betekenen, ontdek het one-stop platform voor de organiserende student Stuvent, hoe jij inspraak kan hebben in het studentenbeleid en maak kennis met de campagne positieve beeldvorming.

Powersessies

14u25 – 17u30 

Na de plenaire sessie kan elke deelnemer zijn/haar/hun eigen persoonlijk programma van twee powersessies samenstellen: EHBO, social media, verzekeringen voor studentenclubs…. Dat, en meer.

Netwerken & frietjes

17u30 – 19u00

Een afvaardiging van alle  Antwerpse studentenclubs en –raden is aanwezig op de Kick-off. Een ideaal moment dus om kennis te maken met en om te leren van de collega’s.

Programma

STAN, Student & Antwerp

Spreker: Steven van Goethem, coördinator STAN

Met STAN zetten we onze studenten op een podium te midden van Antwerpen, glorieuze partner in crime en de studentenstad om te wonen, te studeren en uiteindelijk misschien ook te werken. Vandaar onze naam: STAN, Student & Antwerp.


STUVENT

Sprekers

  • Ellen Huet, studentennetwerker STAN

We proudly present: Stuvent! De one-stop shop voor de organiserende student met alle onmisbare informatie gebundeld op één website. Hier kan je terecht voor al je vragen rond het organiseren van evenementen op het openbaar domein én meteen je aanvraag doen, het Studentencharter ondertekenen, inspiratie rond het organiseren van welkomstrituelen opdoen, een schat aan hulplijnen vinden én kom je te weten hoe je als student inspraak kan hebben in het beleid via het Antwerps Studentenoverleg.

Eén adres dus voor al je (aan)vragen, inspiratie én inspraak.


Campagne Positieve Beeldvorming

Sprekers

  • Julien De Wit, voorzitter Antwerps Studentenoverleg en Vlaamse Vereniging van Studenten
  • Toon Van Os, voorzitter Unifac

Het studentenleven is door een moeilijke periode gegaan. Het tragische overlijden van Sanda Dia en de coronacrisis hebben elk een grote impact gehad op de werking van en het engagement binnen studentenverenigingen. Tijd dus om het Antwerpse studentenleven samen nog eens in een positief daglicht te stellen! Want voor elke zatte student, zijn er tien geëngageerde!

Moderator: Esohe Weyden

Positieve beeldvorming & de toekomst van studentenclubs

Locatie

Grote zaal

Spreker

Sana Sellami, www.sanasellami.com

Ben jij klaar om de toekomst van jouw studentenvereniging vorm te geven? In deze dynamische workshop verkennen we samen hoe we positieve beeldvorming kunnen bevorderen  en jullie verenigingen toekomstbestendig kunnen maken. Door boeiende discussies en praktische oefeningen duiken we in het belang van een heldere visie, het koesteren van jullie erfgoed terwijl we vernieuwen en het ontwikkelen van strategieën die resoneren met de wensen van onze leden en de bredere gemeenschap. Doe mee en laat je inspireren om een positieve impact te maken!


Social Media

Locatie

Grote zaal

Spreker

Dieter Beerten, Haste

Ontdek de geheimen achter succesvolle content in 2024! In dit interactieve seminar van 90 minuten, duiken we diep in de wereld van social media content. Leer welke content resoneert, waarom bepaalde posts viral gaan, en of adverteren echt nodig is om je bereik te vergroten.

Aan de hand van realistische voorbeelden onthullen we wat werkt en wat niet in de snel veranderende digitale landschap van 2024. We verkennen samen de do’s-and-don’ts en delen inzichten over hoe toekomstgericht denken je kan helpen bij het creëren van content die nu en op de lange termijn aanslaat.

Of je nu je eigen merk wilt opbouwen, je organisatie wilt laten groeien of gewoon nieuwsgierig bent naar de kracht van social media, dit seminar biedt waardevolle inzichten en praktische tips die je direct kan toepassen. Mis deze kans niet om je contentstrategie naar een hoger niveau te tillen.


Seksueel grensoverschrijdend gedrag identificeren en erop reageren

Locatie

Verbandshuisje

Spreker

Punt.vzw

Seksueel grensoverschrijdend gedrag is een hot topic waar steeds meer aandacht voor is. In deze workshop neemt Punt.vzw je op een interactieve manier mee in een korte initiatie rond hoe te reageren op seksueel grensoverschrijdend gedrag.

 

Na deze vorming zal je weten wat grensoverschrijdend gedrag inhoudt, wat (mogelijke) reacties van slachtoffers zijn en hoe je als omstaander kan ingrijpen of slachtoffers kan opvangen.

Ook wordt er stilgestaan bij de relatie tussen slachtoffer en dader, aangezien die elkaar  vaak kennen. Daarna maakt één van de medewerkers van Punt.vzw alle tijd vrij om jullie vragen te beantwoorden. Samen dragen we bij aan een veiligere en ondersteunende omgeving.

Punt.vzw blijft ook tijdens het netwerkmoment nog beschikbaar. Zit je zelf nog met iets dat je tijdens de sessie niet gezegd kreeg of heb je even nood aan een safe space? Ga gerust nog even aankloppen, ze zijn er om je te helpen.  Je vindt hen in het verbandshuisje tot 18u30.


Verzekeringen voor studentenclubs

Locatie

Hangar

Spreker

Jochen Blondelle, Groep NBA verzekeringsmakelaars

Duik dieper in de wereld van aansprakelijkheid en verzekeringen binnen studentenverenigingen. Onze uiteenzetting biedt een heldere blik op de noodzaak en dekking van verzekeringen, met praktisch advies om risico’s te minimaliseren en jouw vereniging te beschermen.

Ontdek hoe je verzekeringen effectief kan inzetten voor een zorgeloze en succesvolle toekomst!


Budgetbeheer voor studentenclubs

Locatie

Hangar

Spreker

Vincent Jansen, Assist

Als studentenvereniging is een degelijk budgetbeheer erg belangrijk. Is je vereniging dan ook nog een vzw, dan komen daar heel wat boekhoudkundige en administratieve verplichtingen bij. In deze sessie krijg je niet alleen een overzicht van al deze (vzw-)verplichtingen, maar geven we ook een spoedcursus ‘enkelvoudige boekhouding’ en vzw-beheer.

We doen dit aan de hand van het administratie- en boekhoudpakket Assist omdat dit programma speciaal gebouwd is voor vrijwilligers. We vertrekken steeds vanuit de praktijk en je leert op een begrijpbare manier hoe je de financiën van je studentenkring 100% conform de regels kan beheren én hoe je jouw vzw in orde kan brengen met de huidige vzw-wetgeving.


Weerbaarheid

Locatie

Atelier

Spreker

Stijn Jacobs, CAW- JAC

Als je student bent komt er veel op je af. Je kan hierdoor stress ervaren of het moeilijk hebben met het maken van keuzes. Soms verlies je je zelfvertrouwen of controle.

Deze weerbaarheidstraining is een psychofysieke groepstraining waarin actieve oefeningen worden afgewisseld met korte groepsgesprekken die gericht zijn op zelfreflectie.

In de sessies gaan we aan de slag met: lichaamstaal, emoties, grenzen en communicatie.

We werken zowel aan de sociale- als mentale vaardigheden die je persoonlijke ontwikkeling ondersteunen. Na deze training kan je beter voor jezelf opkomen en beter omgaan met de situaties waarin je nu vastloopt.


Samen zorgzaam: mentaal welzijn in jouw studentenorganisatie

Locatie

Atelier

Spreker

Clara Pollentier, studentenpsycholoog bij AP Hogeschool Antwerpen

Merk je soms dat een vriend/medestudent zich niet goed in z’n vel voelt?
Ben je bezorgd om een vriend/medestudent?
Weet je niet goed wat te doen?

 

In deze workshop ga je aan de slag om signalen van emotionele problemen bij anderen te herkennen en bespreekbaar te maken. Daarnaast leer je ook hoe je je medestudenten kan helpen om de gepaste (professionele) hulp te zoeken, waarbij je ontdekt welk aanbod er is zowel binnen als buiten je onderwijsinstelling. Want jij kan en hoeft het allemaal niet zelf op te lossen.


EHB-TD

Locatie

Polyvalente zaal

Spreker

Rode Kruis Antwerpen

EHBO bij alcohol en drugs. Een zéér praktische sessie ‘eerste hulp bij ongevallen’ toegespitst op alcohol- en drugsintoxicatie met voorbeelden vanuit reële situaties en tijd om jouw ervaringen op TD’s te delen.


Ad fundum – Alcohol in de studentenbuurt

Locatie

Foyer

Spreker

VAGGA

Tijdens deze workshop gaat VAGGA met jullie in gesprek over jullie ervaringen met alcoholgebruik. Samen denken we na hoe je als studentenclub afspraken kan maken rond alcoholgebruik tijdens activiteiten en binnen de studentenclub. We wisselen uit over hoe je kan reageren bij incidenten of als deze afspraken niet worden nageleefd. Een leidraad om studentenclubs hierin op weg te zetten zal hiervoor als basis dienen.


Netwerkmoment en frietjes!

Maak op een laagdrempelige manier kennis met de campusagent, de buurtregisseur en de stuvo van jouw instelling tijdens het netwerkmoment. Heb je een vraag voor de buurtregisseur en de campusagent? Spreek ze tijdens het netwerkmoment even aan. De stuvo’s van de verschillende instellingen beantwoorden al je vragen over feestlocaties, welkomstrituelen, culturele subsidies en alles daartussen.

Je vindt hen in de foyer of buiten aan het frietkraam 😊 tussen 17u30 en 18u30.

Punt.vzw blijft beschikbaar in het verbandshuisje tijdens het netwerkmoment. Zit je zelf nog met iets dat je tijdens de sessie niet gezegd kreeg of heb je even nood aan een safe space? Ga gerust nog even aankloppen, ze zijn er om je te helpen.  Je vindt hen in het verbandshuisje tussen 17u30 en 18u30.


HET STUDENTENCHARTER

Antwerpen trekt steeds meer studenten aan. Dat maakt het stadsleven bruisend is, maar plaatst de samenleving ook voor een aantal uitdagingen. Het aantal studenten dat op een beperkte oppervlakte in de binnenstad studeert, woont, leeft en feest, neemt daardoor fors toe. Dat zorgt geregeld voor overlast bij bewoners, bezoekers en passanten. Dit is meteen ook de reden waarom de stad Antwerpen aan de studentenverenigingen vraagt het Studentencharter te ondertekenen. Het zijn immers de talrijke presidia in Antwerpen die met hun activiteiten zeer zichtbaar zijn in de stad.

De Stad en het Antwerps Studentenoverleg, het stedelijk inspraakorgaan voor studentenbeleid, maken sinds een tiental jaar een Studentencharter op. Daarin staan wederzijdse afspraken zodat de welkomstrituelen en gerelateerde activiteiten goed kunnen verlopen. Het informeert over do’s-en-don’ts, brengt ondersteuning van de stad in kaart en somt afspraken op om feesten & welkomstrituelen te organiseren. Het Antwerps Studentencharter behelst ook alle afspraken die zijn vastgelegd in het Vlaams doopkader.

De stad vraagt de preses, vice-preses en schachtenmeester van de verschillende presidia (zowel clubs die wel als niet dopen) om een handtekening te plaatsen onder het charter.

Vanaf de Kick-off kan je het Studentencharter 2024-2025 digitaal ondertekenen op deze website. Onderteken het uiterlijk zo 7 juli 2024 zodat je een positief antwoord kan krijgen op evenementaanvragen voor feesten, welkomstrituelen en gerelateerde activiteiten.

FAQ

Waar & wanneer gaat de Kick-off door?

De Kick-off wordt steeds georganiseerd in de eerste helft van mei, dan zijn (quasi) alle nieuwe presidia verkozen.

Zo kunnen we hen voor de blok & het opstellen van de clubkalender van het volgende academiejaar nog alle praktische info meegeven.

Deze inspirerende namiddag heeft al op verschillende locaties in de Antwerpse binnenstad plaats gevonden, maar gaat de laatste jaren steeds door in het Zuiderpershuis.

Voor wie is de Kick-off en quanta kostda?

Elke student, verbonden aan een Antwerpse instelling voor hoger onderwijs en lid van het presidium van een studentenclub en/of studentenraad kan deelnemen aan de Kick-off of het aansluitende programma tijdens academiejaar 2023-2024.

 

De student kan gratis deelnemen aan de Kick-off na inschrijving op de website www.stuvent.be. Aanvraag van een ticket loopt via het self-service ticketplatform Eventbrite.

Wat als ik een verplichte les heb?

De Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen (Universiteit Antwerpen, Karel de Grote Hogeschool, AP Hogeschool en Hogere Zeevaartschool), KU Leuven Antwerpen en Thomas More Antwerpen laten weten dat hun studenten gewettigd afwezig mogen zijn om naar de Kick-off  te kunnen komen.

STAN zorgt voor een aanwezigheidsattest: je kan deze de dag zelf aan de infobalie verkrijgen.

 

Moet ik verplicht naar de Kick-off als presidiumlid?

Zoals bepaald in het Studentencharter is er een verplichte vertegenwoordiging van elke studentenclub op de Kick-off.
Als het nieuwe presidium nog niet verkozen is, wordt er vertegenwoodiging vanuit het zittende presidium verwacht.

Voor presidia die welkomstrituelen organiseren moeten één à twee ‘interne toezichters’ van elke club de cursus ‘Omgaan met alcohol tijdens activiteiten’ volgen als verplicht onderdeel.

Heb je nog een prangende vraag, maar staat ze hier niet tussen? Daar moet je niet mee blijven zitten natuurlijk.

STEL JE VRAAG