Studentencharter

Antwerpen trekt steeds meer studenten aan. Dat maakt het stadsleven bruisend, maar plaatst de samenleving ook voor een aantal uitdagingen. Daardoor stijgt het aantal studenten dat op een beperkte oppervlakte in de binnenstad studeert, woont, leeft en feest. Dat zorgt geregeld voor overlast bij bewoners, bezoekers en passanten. Dit is meteen ook de reden waarom de stad Antwerpen aan de studentenverenigingen vraagt het Studentencharter te ondertekenen. Het zijn immers de talrijke presidia in Antwerpen die met hun activiteiten zeer zichtbaar zijn in de stad.

 

De Stad en het Antwerps Studentenoverleg maken sinds academiejaar 2008-2009 een studentencharter op. Daarin staan wederzijdse afspraken zodat de welkomstrituelen, gerelateerde activiteiten en feesten goed kunnen verlopen. Het informeert over do’s-en-don’ts, brengt ondersteuning van de stad in kaart en somt afspraken op om feesten & dopen te organiseren. Het Antwerps studentencharter behelst ook alle afspraken die zijn vastgelegd in het Vlaams doopkader.

 

De stad vraagt de preses, vice-preses en doopmeester van de verschillende presidia (ook clubs die geen welkomstritueel houden) om een handtekening te plaatsen onder het charter.

Onderteken je Studentencharter

Wil je deelnemen aan een welkomstritueel?

Neem eerst het studentencharter door

Vertegenwoordig je een studentenclub?

Neem eerst het schachtencontract door

Onderteken je studentencharter

Vanaf de Kick-off 2024 onderteken je online het Studentencharter 2024-2025 in vier eenvoudige stappen.

Clubs die het Studentencharter 2024-2025 ondertekenden

FAQ

Moet je het studentencharter ondertekenen ook als je geen welkomstrituelen organiseert?

Om toelating van de burgemeester te krijgen om studentenactiviteiten op het openbaar domein te organiseren moet jouw club het Antwerps Studentencharter ondertekend hebben. Daarnaast is een ondertekening door jouw club een mooi gebaar naar alle inwoners van de stad toe. En ook naar de leden van je club, zelfs als je geen welkomstrituelen organiseert. Je verklaart met de ondertekening namelijk in te staan en zorg te dragen voor de fysieke en mentale integriteit en het welzijn van elke student, ongeacht hun afkomst, gender of geloof. Een statement waar we als trotse studentenstad allemaal achter kunnen staan!

Wanneer moet je welkomstrituelen aanvragen? 

Aanvragen voor welkomstrituelen kunnen tussen ma 1 juli 2024 en ma 5 augustus 2024 via www.antwerpen.be/evenementen.

Mag je overal in de stad welkomstrituelen houden? 

Overzicht van de plaatsen 2024-2025 vind je op deze Google maps.

Heb je nog een prangende vraag, maar staat ze hier niet tussen? Daar moet je niet mee blijven zitten natuurlijk.

STEL JE VRAAG